Предавање др Александре Колаковић на тему „Економски интереси Француске у Србији током 19. века“ можете погледати на Jутјуб каналу КЦНС

20/08/2020

Предавање др Александре Колаковић на тему „Економски интереси Француске у Србији током 19. века“  ( 20. 8. 2020. ) може се погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Др Александра Колаковић предавање је започела причом о отварању првог француског конзулата као и о доприносу агента француске обавештајне службе Мишела Мањана у отварању паробродских линија у Кнежевини Србији, трговинској сарадњи ове две државе, као преносу пушака и машина за топљење олова из Француске за Србију. „Ово је један битан моменат, јер сад први пут имамо улазак француске војне индустрије, дакле, производње наоружања у Србију.“ У даљем излагању, Колаковић је указала на француски утицај на Србију у њеним односима с Османским царством, као и на саме односе Француске и Османског царства.

У наставку предавања, било је речи о односу ове две државе након стицања независности Србије. Захваљујући овој ситуацији, ускоро долази до склапања уговора између Краљевине Србије и Генералне Уније о изградњи железнице. Међутим, како је Генерална Унија убрзо пала под стечај, Србија 1884. добија први државни зајам од Француске, а три године касније уз француски, Србија добија и немачки и аустријски капитал за дувански монопол. Др Александра Колаковић је напоменула и то да се због стечаја Генералне Уније, први пут у Србији потегло питање мита и корупције. Предавање је приведено крају објашњавањем улога књижевних дела де Шоле и Ренеа Мијеа која су описивала војне, политичке и трговинске односе тог доба ове две државе.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања