Предавање др Александре Колаковић на тему „2021 Année Napoléon: Наполеон Бонапарта и савремена Француска“ на Јутјуб каналу КЦНС

31/05/2021

Предавање др Александре Колаковић на тему „2021 Année Napoléon: Наполеон Бонапарта и савремена Француска“ (31.05.2021)  можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

У Француској је 5. маја обележена 200. годишњица смрти Наполеона Бонапарте – 2021 Année Napoléon. Изнова се преиспитује улога Наполеона, те је у контексту погледа из 2021. године критика упућена чињеницама да је Наполеон био инспирација ауторитарним режимима и владарима, увођењу ропства на Карпским острвима 1802. године,  расистичкој тенденцији и мизогинији.  Кроз историјско излагање о личности и тековинама Наполеона Бонапарте, Колаковић је пажњу посветила актуелним оценама Наполеона од стране историчара, политичара и јавности, односно месту које Бонапарта заузима у идентитету Француза. Макронов однос према Наполеону у светлу предстојећих избора који очекују Француску када су важне теме расизам, поштовање права и вредности републике, као и став противкандидаткиње Марин ле Пен били су предмет завршног дела предавања. Колаковић закључује излагање мишљу која се приписује Наполеону, те закључује да на свету постоје само две силе, мач и дух. Кад се каже дух, мисли се на грађанске и верске институције, а на крају мач увек бива побеђен од духа.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања