Predavanje dr Aleksandre Kolaković na temu „2021 Année Napoléon: Napoleon Bonaparta i savremena Francuska“ 31. maja na Jutjub kanalu KCNS

06/05/2021

Predavanje dr Aleksandre Kolaković na temu „2021 Année Napoléon: Napoleon Bonaparta i savremena Francuska“ možete pogledati u ponedeljak 31.maja u 20 časova na našem Jutjub kanalu.

U Francuskoj je 5. maja, uz podele u javnosti, obeležena 200. godišnjica smrti Naoleona Bonaparte, a u okviru 2021 Année Napoléon. Iznova se preispituju uloga Napoleona na formiranje moderne države, kao i na uticaj izvan granica Francuske. Aktuelna je rasprava oko Napoleonove odluke iz 1802. godine o uvođenju ropstva na Karpskim ostrvima, stoga će predavanje nastojati da osvetli Napoleona kao istorijsku ličnost i tekovine Napoleonovog doba. Posebna pažnja biće posvećena aktuelnim ocenama Napoleona od strane istoričara, političara i javnosti, odnosno analizi mesta Napoleona u kulturi sećanja i identitetu Francuza, kao i kako će se stav Emanuela Makrona prema Napoleonu i njegovom mestu u politikama sećanja odraziti na predstojeće izbore u Francuskoj.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja