Предавање др Александре Колаковић на тему „2021 Année Napoléon: Наполеон Бонапарта и савремена Француска“ 31. маја на Јутјуб каналу КЦНС

06/05/2021

Предавање др Александре Колаковић на тему „2021 Année Napoléon: Наполеон Бонапарта и савремена Француска“ можете погледати у понедељак 31.маја у 20 часова на нашем Јутјуб каналу.

У Француској је 5. маја, уз поделе у јавности, обележена 200. годишњица смрти Наолеона Бонапарте, а у оквиру 2021 Année Napoléon. Изнова се преиспитују улога Наполеона на формирање модерне државе, као и на утицај изван граница Француске. Актуелна је расправа око Наполеонове одлуке из 1802. године о увођењу ропства на Карпским острвима, стога ће предавање настојати да осветли Наполеона као историјску личност и тековине Наполеоновог доба. Посебна пажња биће посвећена актуелним оценама Наполеона од стране историчара, политичара и јавности, односно анализи места Наполеона у култури сећања и идентитету Француза, као и како ће се став Емануела Макрона према Наполеону и његовом месту у политикама сећања одразити на предстојеће изборе у Француској.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања