Предавање др Александре Колаковић „Милутин Гарашанин (1843–1898) и Француска” на Јутјуб каналу КЦНС

23/02/2023

Предавање др Александре Колаковић на тему „Милутин Гарашанин (1843–1898) и Француска” (23. 2. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Милутин Гарашанин, син Илије Гарашанина, припада оној генерацији српских интелектуалаца и личности из културног живота која је неретко била повезана са француским културним кругом. Његове везе са Француском су породичне природе, док је и школовањем и дипломатски био усмерен на њу. Значајан део његове министарске и дипломатске каријере, односно и професионалног и приватног живота, тицао се апсорбовања француског утицаја и угледања на француске узоре. Стога је др Александра Колаковић у фебруарском предавању, а у духу својих базичних научних и истраживачких интересовања, предочила историју француско-српских односа и утицај породице Гарашанин на формирање поменутих веза.

Трибина је сасвим пригодног карактера. Наиме, она за циљ има да се обележи 180 година од рођења Милутина Гарашанина (1843–1898). Он је велика личност српске политике, официр, дипломата, привредник, академик. Предавање предочава кључне прекретнице у његовој биографији, с акцентом на годинама проведеним у Паризу, па се може закључити да се „кроз његову личност и каријеру види јасан француски утицај и настојање да се пренесу поједини француски модели у Србију, док је ово и почетни облик франкофилства код насˮ, како истиче др Колаковић. Сагледавање Гарашанинових активности сведочи и о његовој личној величини, али и о значају српско-француских веза кроз историју.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања