Предавање др Александре Колаковић „Јелисејски споразум: поводом 60 година од потписивања“ 23. јануара на Јутјуб каналу КЦНС

17/01/2023

Предавање др Александре Колаковић на тему „Јелисејски споразум: поводом 60 година од потписивања” можете погледати 23. јануара у 23:30 часова на нашем Јутјуб каналу.

Шарл де Гол и Конрад Аденауер су 22. јанаура 1963. године потписали споразум који је означио француско-немачко помирење након деценија сукобљавања и ратова. Поводом обележавања 60 година од потписивања Јелисејског споразума, који је један од историјских прекретница ка евроинтеграцијама, предавање презентује француску и немачку политику тога доба. У средишту интересовања су значај Јелисејског споразума за постојање и функционисање Европске уније, као и циљеви политика Шарла де Гола и Конрада Аденауера. Пажња ће бити поклоњена каснијим и савременим тумачењима Јелисејског споразума, Споразуму у Ахену (2019) који су потписали Ангела Меркел и Емануел Макрон, као и изјавама да Јелисејски споразум и помирење Француске и Немачке могу бити модел за државе и народе на Балкану.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања