Предавање др Александре Колаковић „Идеје, идеологије и наука у Француској у доба империјализма” на Јутјуб каналу КЦНС

04/03/2023

Предавање др Александре Колаковић на тему „Идеје, идеологије и наука у Француској у доба империјализма” (4. 3. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Мартовско предавање др Александре Колаковић уједно је и анализа и синтеза једног периода који се може назвати добом империјализма у Француској. Др Колаковић поставља питања о природи феномена којима је одлучила да се бави у овој прилици, те представља идеје, идеологије и науку на прелазу из XIX у XX век, док опажа да је потребно осврнути се на „идејна струјања у Француској у периоду када су поред утицаја капитала све већи утицај у друштву и држави имале штампа и катедре универзитета”. Ова тема је захвално истраживачко тле када је у питању Француска, с обзиром на то да је она у посматраном периоду била жаришна тачка културе и интелектуалног деловања у Европи, а и целом свету.

Др Колаковић наглашава да је потребно поћи од онога што се иза доба Belle Époque налази и као напредно и као декадентно. Представљене су кључне школе и правци у науци. Међу њима је, примера ради, позитивизам, који је оставио трајног трага и одјека у многим културним срединама, са незаобилазним делима Иполита Тена и Ернеста Ренана. Биће речи о појави расно и национално маркираних идеја, као и о дарвинизму. Измене на естетском, етичком и уопште идејном плану носила је и уметност, чије су многе тенденције доспеле до наше културе. Предавање је, стога, сажело историју идеја поменутог периода, са освртом на ратне али и пацифистичке замисли империјалног доба, научни и културни живот француског друштва, са закључком др Колаковић да је укупна интелектуална клима умногоме била детерминисана атмосфером избијања Првог светског рата.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања