Предавање др Александре Колаковић „Французи о српским владарима и политичарима (други део)ˮ 20. јула на Јутјуб каналу КЦНС

11/07/2022

Предавање др Александре Колаковић на тему „Французи о српским владарима и политичарима (други део)ˮ можете погледати 20. јула у 20.00 часова на нашем Јутјуб каналу.

У жељи да што боље упознају Србију и Србе, Французи који су долазили у Србију и дипломате са службом у Београду и на Балкану крајем 19. и почетком 20. века оставиле су белешке или текстове у којим је посебна пажња посвећена српским владарима и политичарима. Након што је претходно предавање пружило увид у француске перцепције краљева Милана и Александра Обреновића и Србије тога доба, ово предавање настоји да презентује перцепције српских владара, политичара и Србије у Француској на прелазу два века, а пре свега краљева Петра I и Александра I Карађорђевића. На основу изграђене слике о српским краљевима и политичарима међу француском елитом, анализираћемо и њен утицај на француску политику према Србији и Балкану у значајним годинама пред Велики рат.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања