Предавање др Александре Колаковић „Француске перцепције српског патриотизма (1908–1918)” на Јутјуб каналу КЦНС

25/08/2023

Предавање др Александре Колаковић на тему „Француске перцепције српског патриотизма (1908–1918)” (25. 8. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Заједно с идејама Француске револуције, које су провејавале међу ученим Србима још од устаничког доба и почетака изградње српске државности, Француска је постепено постала земља-узор. Париз је представљао престоницу културе а француска нација симбол слободе за народе Европе. И француска књижевност имала је велики значај. У Србији, међу српском интелигенцијом, посматрана је и као узор патриотизма који би Срби могли да следе. Срби у личностима француских научника, професора и публициста виде узоре, учитеље и сараднике, а касније и савезнике у рату.

Француском друштву били су познати привредни и демократски капацитети Србије, као и симпатије према Француској, а посебно сличности француског и српског схватања патриотизма и виђења непријатеља кроз речи да је за Србе Беч исто што и за Французе Берлин. Указивања на српску и француску сличност у поимању патриотизма и односа према отаџбини постала су оквир за стварање идеје о заједничком непријатељу…

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања