Предавање др Александре Колаковић „Дунав у геополитичким стратегијама Француске: историја и актуелни поглед” на Јутјуб каналу КЦНС

31/05/2023

Предавање др Александре Колаковић на тему „Дунав у геополитичким стратегијама Француске: историја и актуелни поглед” (31. 5. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

На почетку трибине др Александра Колаковић истиче да је након Другог светског рата, за потребе имплементације Конвенције о пловидби на реци Дунав, 18. августа 1948. године у Београду настала Дунавска комисија, као међународна организација. Неколико година касније, седиште организације сели се у Будумпешту а 1998. године основана је и Међународна комисија за заштиту Дунава чији је главни фокус на еколошким питањима, заштити воде и обала Дунава.

Дунавске стратегије великих сила, стога и Француске, су у великој мери биле одређене кроз деловање у оквиру ове институције све до краја њеног постојања. За креирање француских дунавских стратегија, указује др Колаковић, посебан значај имали су интелектуалци – научници, професори, публицисти, али и писци, песници и авантуристи, који су у потрази за новим открићима и инспирацијама путовали на Исток. Ова путовања била су посебно интензивирана од средине 19. века, када их је олакшавао и развој комуникација, а посебно су чувена путовања Оријент експресом. Они који су путовали на Исток, долазили су најчешће Дунавом и остављали у својим делима реалне и имагинарне слике предела, земаља и људи.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања