Предавање Данила Копривице „РАТ У УКРАЈИНИ ЈЕ РАТ ЗА ИМПЕРИЈАЛНУ РУСИЈУ – Досије РУСИЈА” на Jутјуб каналу КЦНС

13/02/2023

Предавање Данила Копривице на тему „РАТ У УКРАЈИНИ ЈЕ РАТ ЗА ИМПЕРИЈАЛНУ РУСИЈУ – Досије РУСИЈА” (13. 2. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

С акцентом на сукоб у Украјини и његове последице Данило Копривица говори о Русији, којој је посвећена нова сесија серијала „Досије“. Да ли, према критеријума стратегије генерала Свечина и Герасимова, Русија већ губи рат и да ли су наново покренути немачки леопарди, паљење Курана у Штокхолму и морбидна карикатура Шарлија Ебдоа последњи ексери на мртвачком сандуку мирног сна грађана широм Европе – нека су од питања на која Данило Копривица, представљајући геополитички и културолошки профил Русије, као и њене историјске замахе и хтења, даје одговоре. Подсећајући на недавни исказ Роџера Вотерса, он се пита ли ће најбољи албуми групе Пинк Флојд ускоро бити формално забрањивани или тек само демонстративно спаљивани широм „слободног  света“ – од Кијева до Калифорније? Уз то, изнова се намеће питање „да ли смо ми, грађани Србије толико наивни да уместо финског система образовања од ове земље преузмемо акциони план за колективно политичко самоубиство и окренемо Русији леђа“?

Копривица подсећа на трибину о Украјини, која је одржана свега четири дана након почетка сукоба и пажњу поклања статусу земље, али и документима попут оног о неширењу НАТО алијансе и наводима геополитичара, у првом реду Бжежинског, који је Русију без Украјине окарактерисао као империју која је изгубила тај статус. Нарочит простор Копривица поклања географском статусу Русије, њеним поделама на федералне јединице и мисији Петра Великог, који је од Русије направио европску војну суперсилу. Интересантни су и наводи Ф. М. Достојевског који је у трактату „Посебно ‘словце’ о Словенима и словенском питању“ писао о две Србије, где једна жури да живи политички, док друга само Русе сматра својим спасиоцима и браћом. Копривица у рубрикама „Лепе жене пролазе кроз рад“ и „Гастроегоист“ представља фаталне Рускиње, попут вечите музе В. Мајаковског, и аутентичне руске производе, упоређујући гужве испред Мекдоналдса са епизодом која је надахнула настанак једног сегмента славног романа „Мајстор и Маргарита“. Закључак у одељку „Данило & принципи“ заснован је на разматрањима примарног ратног циља Атлантске алијансе, који искључује постизање мира и брзу победу Украјине, а подразумева ратовање довољно дуго да доведе до обогаљења руске економије и распарчавања Русије.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања