Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање са прошлошћу – рат за Нагорно-Карабах“ на Јутјуб каналу КЦНС

07/10/2020

Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање са прошлошћу – рат за НАГОРНО-КАРАБАХ“ (07. 10. 2020) можете погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

У оквиру тринаесте сесије серијала „Суочавање с прошлошћу“ о сукобу  у области Нагорно-Карабах говорио је политиколог Данило Копривица. Надовезујући се на претходну тему о јерменском страдању у Османском царству, Копривица је предавање посветио страдању Азера које је последица стогодишњих сукоба два закавкаска народа.

Осврнувши се на догађаје из даље историје и узроке јерменско-азербејџанског сукоба након Октобарске револуције, предавач је говорио о мрачним и замршеним односима ова два народа који до данас нису разрешени.

Историјску блискост српског и јерменског народа Копривица је приближио говорећи и о културолошким везама, износећи уз то и кратки историјат јерменске државе, те дајући увид у историју јерменске културе и писмености.

Говорећи о Азербејџану предавач се осврнуо на демографске податке, тренутну економску ситуацију у тој земљи, али износећи и цртице из историје и културне историографије.

Модерне везе наше државе и Републике Азербејџан довеле су до значајног стратешког партнерства и економске сарадње, али и споменици културе исто тако чине нераскидиву везу и историјски повезују два народа.

– Актуелни сукоб у области Нагорно-Карабах никако не може да се пореди са ситуацијом на Косову и Метохији и та паралела ни у ком случају не постоји – истакао је Копривица.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања