Predavanje Danila Koprivice na temu „Suočavanje sa prošlošću – rat za Nagorno-Karabah“ 07. oktobra na Jutjub kanalu KCNS

05/10/2020

Predavanje Danila Koprivice na temu „Suočavanje sa prošlošću – rat za NAGORNO-KARABAH“ možete pogledati 07. oktobra u 18 časova na našem Jutjub kanalu.

Pedeset prva Zelena debata je trinaesta  sesija  serijala „Suočavanje sa prošlošću“.  Posvećena je  aktuelnom sukobu u oblasti Nagorno-Karabah i nastavak je naše prethodne teme, kada smo govorili o „Velikom zločinu“, kako jermenska istoriografija naziva jermensko stradanje u Osmanskom carstvu. Ovom prilikom, upoznaćemo se i sa stradanjima Azera,  do kojih je dolazio tokom stogodišnjih sukoba ova dva zakavkaska naroda.

Pričaćemo o tome koliko zapravo znamo o Jermenima a koliko o Azerima. Podsetićemo se istorijske bliskosti srpskog i jermenskog naroda, ali i modernih veza naše države i Azerbejdžanske Republike, koje su dovele do načelnog strateškog partnerstva.

Pokušaćemo da objasnimo zašto zapravo ne postoji jasna paralela između Kosova i Metohije i Nagorno-Karabaha ali i da istražimo, da li je paralela KiM moguća sa nekim drugim, takođe spornim teritorijama tog regiona. Na kraju krajeva, „Velika Albanija“ je stvorena upravo na ovim prostorima iako sasvim mali broj društvenih istraživača smatra da je Kavkaska Albanija, prava prapostojbina današnjih Albanaca.

Budućnost je tako neizvesna da je često precenjena. Učimo se čitanju znakova kraj istorijskog puta. Ništa se ne dešava bez prošlosti.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja