Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање са прошлошћу – рат за Нагорно-Карабах“ 07. октобра на Jутјуб каналу КЦНС

05/10/2020

Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање са прошлошћу – рат за НАГОРНО-КАРАБАХ“ можете погледати 07. октобра у 18 часова на нашем Јутјуб каналу.

Педесет прва Зелена дебата је тринаеста  сесија  серијала „Суочавање са прошлошћу“.  Посвећена је  актуелном сукобу у области Нагорно-Карабах и наставак је наше претходне теме, када смо говорили о „Великом злочину“, како јерменска историографија назива јерменско страдање у Османском царству. Овом приликом, упознаћемо се и са страдањима Азера,  до којих је долазио током стогодишњих сукоба ова два закавкаска народа.

Причаћемо о томе колико заправо знамо о Јерменима а колико о Азерима. Подсетићемо се историјске блискости српског и јерменског народа, али и модерних веза наше државе и Азербејџанске Републике, које су довеле до начелног стратешког партнерства.

Покушаћемо да објаснимо зашто заправо не постоји јасна паралела између Косова и Метохије и Нагорно-Карабаха али и да истражимо, да ли је паралела КиМ могућа са неким другим, такође спорним територијама тог региона. На крају крајева, „Велика Албанија“ је створена управо на овим просторима иако сасвим мали број друштвених истраживача сматра да је Кавкаска Албанија, права прапостојбина данашњих Албанаца.

Будућност је тако неизвесна да је често прецењена. Учимо се читању знакова крај историјског пута. Ништа се не дешава без прошлости.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања