Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање са прошлошћу: Португал“ 29. јула на нашем Јутјуб каналу

27/07/2020

Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање са прошлошћу: Португал“ можете погледати 29. јула у 18 часова на нашем Јутјуб каналу.

Четрдесет осма Зелена дебата је десета сесија серијала „Суочавање са прошлошћу“.  Посвећена је сведочанству из бурне историје земље, која је била први и последњи светски колонизатор. Португал је био колонијална империја која је из Африке за Америку одвела највећи број робова али и земља која ће четири деценије патити од недостатка слободе под Салазаровом диктаторском влашћу. Влашћу чија су се сила и идеологија упорно опирале одрицању од последњих колонијалних поседа.

Временом мењајући свој систем владавине империјалним поседом, уз све мање интересовање и разумевање сопствених грађана, званични Португал ће током двадесетог века посегнути за политиком формалне асимилације. И радо ће прихватити  теорију да су Португалци били  далеко бољи и „хуманији“ колонизатори у односу на остале европске нације.

Земља са огромним резервама злата и са егзодусом око 2,5 милиона становника, за време и након дуготрајне дикатуре, била је суочена са претећом економском и социјалном неизвешношћу. Гледајући бум имућних грађана и успешних компанија из дојучерашњих колонија, који су све више инвестирали у Португал,  Португалци су се  питали где су то погрешили. Када су недавно нашли могућ одговор будућност се вратила на њихове улице.

Будућност је тако неизвесна да је често прецењена. Учимо се читању знакова крај историјског пута. Ништа се не дешава без прошлости.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања