Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање са прошлошћу: Књаз Данило – кроз похарe и победе“ 02. јула на нашем Јутјуб каналу

29/06/2020

Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање са прошлошћу: Књаз Данило – кроз похарe и победе“ можете погледати 02. јула у 18 часова на нашем Јутјуб каналу.

Четрдесет седма Зелена дебата је девета сесија серијала „Суочавање са прошлошћу“. Посвећена је сведочанству из узбудљиве  историје настанка модерне Црне Горе. Прича коју ћете чути, поучна је и за актуелна дешавања у братској држави, а биће испричана са намером да се кроз историјски калеидоскоп великих војних и дипломатских победа али и братоубилачких племенских страдања подсетимо како смо лако дизали руку једни на друге и како нам је, неретко, недостојало чојства.

Ерос и танатос књаза Данила Првог Петровића Његоша, господара Црне Горе, одредили су црногорску историју и његову личну судбину. Победник на Граховцу и на међународном дипломатском плану, по много чему модернизатор црногорског друштва, ипак ће за  значајан део грађана Црне Горе заувек остати само тиранин .

Чућете како је господарева љубав према једној богатој Српкињи утицала на модернизацију  световне државе и како су га младалачка похлепа и похота и владалачка сујета напослетку коштали живота.

Будућност је тако неизвесна да је често прецењена. Учимо се читању знакова крај историјског пута. Ништа се не дешава без прошлости.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања