Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање са прошлошћу – Француски Алжир“ 22. маја на нашем Јутјуб каналу

18/05/2020

У оквиру програма Са културом код куће, предавање Данила Копривице на тему „Суочавање са прошлошћу – Француски Алжир“ можете погледати 22. маја у 18 часова на нашем Јутјуб каналу.

Четрдесет шеста Зелена дебата је осма сесија  серијала „Суочавање са прошлошћу – искуства демократских друштава“.  Посвећена је мрачном сведочанству из историје француске колонијалне империје, која је у свом зениту између два светска рата заузимала 8,7%  светске територије.

Француска је извршила инвазију на Алжир 1830. г. а од 1848. г., након укидања колонијалног статуса, Алжир постаје део интегралне Француске. Рат, мржња и  државни терор који су однели најмање  милион живота, обележиће време  уочи стицања пуне независности ове велике земље,  до које је дошло 1962. г.

Посебну пажњу посветићемо бурним превирањима у француском друштву, које је са много муке, напокон преузело одговорност и   донело демократску одлуку да се Алжиру препусти право на избор сопственог пута.

Али прича о Француском Алжиру, не само да је за многобројне Французе по много чему посебна, већ је то интересантна и поучна прича и за недавна искуства која наше друштво памти, као и за изазове који га тек очекују.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања