Predavanje Danila Koprivice na temu „Suočavanje sa prošlošću – Francuska i islam“ na Jutjub kanalu KCNS

12/11/2020

Predavanje Danila Koprivice na temu „Suočavanje sa prošlošću – Francuska i islam“ (12. 11. 2020)  možete pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pedeset druga Zelena debata posvećena je aktuelnim dešavanjima u Francuskoj, jačanju ekstremizma i ispoljavanju islama i islamskih običaja u javnosti. 2004. godine u svim javnim školama zabranjeni su svi predmeti koji predstavljaju religiozna uverenja, kao što su islamska marama, jevrejska kipa, turbani Indusa i Sika, veliki hrišćanski krstovi, a 2011. i prekrivanje lica na javnom mestu i predviđa kaznu od 150 e. Tu merama nije kraj, jer je ove godine doneta i najava predloga Zakona o islamskom separatizmu.

Ova sesija je, zapravo, nastavak na sesiju o Francuskom Alžiru, o sukobima usled nejednakosti, potlačenosti i nacionalne emancipacije, koji prerastaju u rat (1954−1962).

Danas, bez sumnje možemo reći da je sukob civilizacija najveća pretnja svetskom miru, kao i da nastavak ekstremizma vodi islam u svetsku krizu jer je sve češće pogrešno mišljenje da su svi muslimani vođeni ekstremističkim stavovima. S druge strane i Francuska je u velikoj krizi, budući da, iako poseduje najveći kapital do sad, razlika između bogatih i siromašnih je nikad veća.

Više o ovoj temi pogledajte na snimku predavanja Danila Koprivice ispod teksta.

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja