Predavanje Danila Koprivice na temu „Suočavanje sa prošlošću – Francuska i islam“ 12. novembra na Jutjub kanalu KCNS

09/11/2020

Predavanje Danila Koprivice na temu „Suočavanje sa prošlošću – Francuska i islam“ možete pogledati 12. novembra u 18 časova na našem Jutjub kanalu.

Pedeset druga Zelena debata je četrnaesta sesija serijala „Suočavanje sa prošlošću“. Posvećena je aktuelnim dešavanjima u Francuskoj koja traga za adekvatnim odgovorom prema ekstremizmu ali je, pri tom, na ivici da novim merama i najavljenim zakonom o islamskom separatizmu, zapravo, naruši jedan vek neutralan odnos države i religijskih zajednica.

Govorićemo o tome koliko se pored načina ispoljavanja islama na tlu Evrope društveno menjala i najsekularnija evropska država. Da li je sloboda izražavanja većinskog dela društva ipak ograničena osećanjima  manjine ili je društvena tolerancija među Francuzima zauvek passe?

Ne dovodeći u pitanje potrebu obračuna sa terorizmom i ekstremizmom, upoznaćemo se sa manje poznatim istorijskim činjenicama koje bacaju objektivnije svetlo na aktuelna dešavanja. Tematski, ova sesija se nastavlja na našu martovsku priču o Francuskom Alžiru.

Budućnost je tako neizvesna da je često precenjena. Učimo se čitanju znakova kraj istorijskog puta. Ništa se ne dešava bez prošlosti.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja