Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање са прошлошћу – Француска и ислам“ 12. новембра на Jутјуб каналу КЦНС

09/11/2020

Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање са прошлошћу – Француска и ислам“ можете погледати 12. новембра у 18 часова на нашем Јутјуб каналу.

Педесет друга Зелена дебата је четрнаеста сесија серијала „Суочавање са прошлошћу“. Посвећена је актуелним дешавањима у Француској која трага за адекватним одговором према екстремизму али јe, при том, на ивици да новим мерама и најављеним законом о исламском сепаратизму, заправо, наруши један век неутралан однос државе и религијских заједница.

Говорићемо о томе колико се поред начина испољавања ислама на тлу Европе друштвено мењала и најсекуларнија европска држава. Да ли је слобода изражавања већинског дела друштва ипак ограничена осећањима  мањине или је друштвена толеранција међу Французима заувек passe?

Не доводећи у питање потребу обрачуна са тероризмом и екстремизмом, упознаћемо се са мање познатим историјским чињеницама које бацају објективније светло на актуелна дешавања. Тематски, ова сесија се наставља на нашу мартовску причу о Француском Алжиру.

Будућност је тако неизвесна да је често прецењена. Учимо се читању знакова крај историјског пута. Ништа се не дешава без прошлости.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања