Predavanje Danila Koprivice na temu „Suočavanje sa prošlošću – DOSIJE JEVREJI I“ na Jutjub kanalu KCNS

14/12/2020

Predavanje Danila Koprivice na temu „Suočavanje sa prošlošću – DOSIJE JEVREJI I“ možete pogledati (14. 12. 2020) na zvaničnom kanalu Kulturnog centra Novog Sada. 

Jevrejski narod, izabrani narod, do danas je najprogonjeniji u istoriji. Uoči Drugog svetskog rata bili su najbrojniji narod, da bi tokom ovog perioda pretrpeo stravične posledice i pokušaj istrbljenja na nivou evroazijskog kontinenta. U Srbiji je tokom rata ubijeno oko 80 posto pripadnika ove religije. Čak ni danas jevrejski narod statistički nije obnovljen.

Jevreji si bili prvi narod koji je prihvatio monoteizam i krajem drugog milenijuma p.n.e. osnovali su svoju državu. Njihova istorija opisana je u Starom zavetu koji Jevreji nazivaju Tanah. U njoj se poreklo ovog naroda prati od Avrama i Sare, preko Isaka, Jakova, Rebeke, Leje, Rahile, koji su živeli u Hananu oko 18. v.p.n.e.

Jevreji se dele na Sefarde, Aškenaze i Mizrahe (orijentalni). Do dolaska u Izrael govorili su ladino, jidiš i judeoarapski, dok je danas u Izraelu govorni jezik hebrejski sa sefardskim izgovorom. Ova zemlja smatra se domom svih Jevreja, a Zakon o povratku garantuje pravo državljanstva svakom pripadniku ove religije koji to zatraži.

Za kraj, Koprivica otvara pitanje: „Imamo li mi pravo da se kao civilizacija još jednom ogrešimo o Jevreje ili o druge narode i religije, nespremni da se suprotstavimo interesima otuđenih globalnih elita?“, najavljujući sledeće predavanje o Holokaustu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja