Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање са прошлошћу – ДОСИЈЕ ЈЕВРЕЈИ I“ на Jутјуб каналу КЦНС

14/12/2020

Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање са прошлошћу – ДОСИЈЕ ЈЕВРЕЈИ I“ можете погледати (14. 12. 2020) на званичном каналу Културног центра Новог Сада. 

Јеврејски народ, изабрани народ, до данас је најпрогоњенији у историји. Уочи Другог светског рата били су најбројнији народ, да би током овог периода претрпео стравичне последице и покушај истрбљења на нивоу евроазијског континента. У Србији је током рата убијено око 80 посто припадника ове религије. Чак ни данас јеврејски народ статистички није обновљен.

Јевреји си били први народ који је прихватио монотеизам и крајем другог миленијума п.н.е. основали су своју државу. Њихова историја описана је у Старом завету који Јевреји називају Танах. У њој се порекло овог народа прати од Аврама и Саре, преко Исака, Јакова, Ребеке, Леје, Рахиле, који су живели у Ханану око 18. в.п.н.е.

Јевреји се деле на Сефарде, Ашкеназе и Мизрахе (оријентални). До доласка у Израел говорили су ладино, јидиш и јудеоарапски, док је данас у Израелу говорни језик хебрејски са сефардским изговором. Ова земља сматра се домом свих Јевреја, а Закон о повратку гарантује право држављанства сваком припаднику ове религије који то затражи.

За крај, Копривица отвара питање: „Имамо ли ми право да се као цивилизација још једном огрешимо о Јевреје или о друге народе и религије, неспремни да се супротставимо интересима отуђених глобалних елита?“, најављујући следеће предавање о Холокаусту.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања