Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање са прошлошћу – ДОСИЈЕ ЈЕВРЕЈИ I“ 14. децембра на Jутјуб каналу КЦНС

09/12/2020

Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање са прошлошћу – ДОСИЈЕ ЈЕВРЕЈИ I“ можете погледати 14. децембра у 20 часова на нашем Јутјуб каналу.

Педесет трећа Зелена дебата је четрнаеста сесија серијала „Суочавање са прошлошћу“.  Посвећена је  митовима и истини, о историји, о сеобама и о страдањима Јевреја. Потресну причу о холокаусту и нацистичкој држави геноцида, остављамо за наредни пут. А овом приликом,  упознајемо се са културом и са историјом јеврејског народа и јеврејске државе.

Прогањан са свих меридијана, чешће и више од стране хришћана него од ма ког другог, јеврејски народ је носио трагична сећања на велика страдања и много пре Другог свестког рата. И сваки пут, када би изгледало да му спаса нема, страдајући и бежећи и од католичке инквизиције и од руске царске империје и од немачке државе геноцида, јеврејски народ се дизао из пепела и ускрсавао на свом путу ка историјском циљу. Управо попут свог хебрејског (иврит) језика, који је до почетка XX века, готово у потпуности нестао. А потом, са наговештајем о стварању државе Израел,  долази до његовог чудноватог оживљавања.

Будућност је тако неизвесна да је често прецењена. Учимо се читању знакова крај историјског пута. Ништа се не дешава без прошлости.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања