Predavanje Danila Koprivice na temu „Suočavanje sa prošlošću – dosije Jermeni“ možete pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu KCNS

17/09/2020

Predavanje Danila Koprivice na temu „Suočavanje sa prošlošću – dosije Jermeni“ (17. 9. 2020) možete pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

U okviru 50. Zelene debate današnju sesiju serijala „Suočavanje sa prošlošću“ na temu „Dosije Jermeni“ Danilo Koprivica govorio je o nesvakidašnjim zločinima nad jermenskim narodom. „Kažu da je suočavanje sa prošlošću eliminacioni test demokratije. Danas otkrivamo kako na tom testu prolazi tursko društvo, ali kako prolazi i ukupna međunarodna zajednica. Otkrivamo koliko je ta ista zajednica spremna da principijelno brani zločin nad hrišćanima u Turskoj za vreme Prvog svetskog rata, a koliko taj isti zločin koristi za dnevnopolitičke potrebe, za lakši zaborav sopstvene mračne istorije“, objašnjava predavač uvodeći u priču.

Jermenija je bila prva zemlja u kojoj je hrišćanstvo postalo zvanična religija, krštenjem kralja Tirdata Velikog, 321. godine. Nacionalni simbol ove zemlje je planina Ararat, koja se danas nalazi u Turskoj iako je nekada bio deo jermenske teritorije. Ove dve zemlje još uvek nisu uspostavile stabilne diplomatske odnose, uprkos potpisivanju Sporazuma u Cirihu 2009. godine, i Jermenima je danas zabranjen uspon na Ararat.

Centralna tema predavanja je tzv. Veliki zločin počinjen nad ovim narodom. Naime, ovaj termin odnosi se na niz sistematski počinjenih zločina  (etničko čišćenje, ubijanje, proterivanje i  brutalno asimilovanje) započetih za vreme vladavine Abdula Hamida Drugog. Ovaj stravičan period trajao je od 1894. do 1923. godine, da bi svoj vrhunac dostigao nakon Mladoturske revolucije, 1915. godine. Epilog Velikog zločina bilo je menjanje toponima kao pokušaj potpunog brisanja tragova jedne civilizacije i njihovog postojanja i trajanja u Anadoliji.

Godinama kasnije Jermenska revolucionarna federacija započela je svoju osvetu  Operacijom Nemezis, sačinivši spisak od 200 osoba iz osmanskog i azerbejdžanskog vojno-političkog vrha.

Danas Turska poriče sve zločine i nepočinstva, tvrdeći da su optužbe nepravedne i prenaglašene, opravdavajući postupke tadašnjim istorijskim kontekstom (Prvi svetski rat).

Genocid nad Jermenima u ovoj zemlji ostao je tema o kojoj se ne govori.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja