Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање са прошлошћу – досије Јермени“ можете погледати на званичном Јутјуб каналу КЦНС

17/09/2020

Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање са прошлошћу – досије Јермени“ (17. 9. 2020) можете погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

У оквиру 50. Зелене дебате данашњу сесију серијала „Суочавање са прошлошћу“ на тему „Досије Јермени“ Данило Копривица говорио је о несвакидашњим злочинима над јерменским народом. „Кажу да је суочавање са прошлошћу елиминациони тест демократије. Данас откривамо како на том тесту пролази турско друштво, али како пролази и укупна међународна заједница. Откривамо колико је та иста заједница спремна да принципијeлно брани злочин над хришћанима у Турској за време Првог светског рата, а колико тај исти злочин користи за дневнополитичке потребе, за лакши заборав сопствене мрачне историје“, објашњава предавач уводећи у причу.

Јерменија је била прва земља у којој је хришћанство постало званична религија, крштењем краља Тирдата Великог, 321. године. Национални симбол ове земље је планина Арарат, која се данас налази у Турској иако је некада био део јерменске територије. Ове две земље још увек нису успоставиле стабилне дипломатске односе, упркос потписивању Споразума у Цириху 2009. године, и Јерменима је данас забрањен успон на Арарат.

Централна тема предавања је тзв. Велики злочин почињен над овим народом. Наиме, овај термин односи се на низ систематски почињених злочина  (етничко чишћење, убијање, протеривање и  брутално асимиловање) започетих за време владавине Абдула Хамида Другог. Овај стравичан период трајао је од 1894. до 1923. године, да би свој врхунац достигао након Младотурске револуције, 1915. године. Епилог Великог злочина било је мењање топонима као покушај потпуног брисања трагова једне цивилизације и њиховог постојања и трајања у Анадолији.

Годинама касније Јерменска револуционарна федерација започела је своју освету  Операцијом Немезис, сачинивши списак од 200 особа из османског и азербејџанског војно-политичког врха.

Данас Турска пориче све злочине и непочинства, тврдећи да су оптужбе неправедне и пренаглашене, оправдавајући поступке тадашњим историјским контекстом (Први светски рат).

Геноцид над Јерменима у овој земљи остао је тема о којој се не говори.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања