Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање са прошлошћу – досије Индијанци“ можете погледати на Jутјуб каналу КЦНС

17/08/2020

Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање са прошлошћу – досије Индијанци“ (17.  8. 2020.)  може се погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

У оквиру Зелене дебате данашњу сесију серијала „Суочавање са прошлошћу“ Данило Копривица започиње повезивањем Марлона Бранда и Гојка Митића са залагањем за права Индијанаца. Потом је Копривица навео примере у којима су се државе, као и  политички и црквени поглавари јавно извињавали због неправде која је учињена Индијанцима, да би затим поближе објаснио случај „Мек Гирит против Оклахоме“ који је покренут због силовања. Како Копривица каже: „Силовања су изразито присутна у америчким резерватима, а Индијанке су два и по пута изложеније силовању од било које просечне Американке.“ Након тога, предавач је појаснио и три принципа америчког права који се тичу територијалног суверенитета, планетарне доктрине моћи и повереничког односа.

У наставку, предавач је давао конкретније примере у којима се могао видети статус припадника индијанског народа. Један од примера је депортација племена названа „Пут суза“ приликом које је умрло 12 000 људи. Такође, поред намерно изазиваних болести  у племенима и подстицања алкохолизма, Индијанцима су деца била одузимана и слата у хришћанске интернате што се по стандарду Уједињених Нација сматра геноцидом. Предавач је говорио и о животу поглавице по имену Бик Који Седи, као и Плесу духова који су мотивисали Индијанце да се боре за своја права. Приближавајући се данашњици, Копривица је говорио о активним поглавицама и колики део популације заузимају Индијанци у појединим државама, додавши да је Индијанцима прво украдена земља, потом им се крао идентитет, да би се на крају дошло до симболичке афирмације, чиме се додатно угрожавао њихов статус.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања