Предавање Данила Копривице на тему „ Суочавање са прошлошћу – Британска Индија“ можете погледати на Jутјуб каналу КЦНС

04/05/2020

У оквиру програма Са културом код куће, предавање Данила Копривице на тему „Суочавање са прошлошћу – Британска Индија“ можете погледати званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Четрдесет пета Зелена дебата је седма сесија серијала „Суочавање са прошлошћу – искуства демократских друштава“. Посвећена је сведочанствима из историје „империје у којој сунце никада не залази“.

Ово није прва прилика да говоримо о британској империји, досад смо је спомињали као земљу чија је јавност дала одлучујући допринос престанку терора над становницима Белгијског Конга и као земљу чија је војска донела слободу окупираној Етиопији у Другом светском рату.

Овај пут фокус је на три историјске приче из периода колонијалне управе на просторима Британске Индије. Временски лоциране у двадесетом веку, говоре о могућој манипулацији са кризама глади и њиховим милионским жртвама, о кабинетском успостављању државних и етничких граница који је изазвао велике друштвене потресе и о једном немилом догађају из 1919. године.

Посебну пажњу посветили смо масакру у Амритсару (1919), чије су друштвене последице одлична илустрација онога што желимо рећи целим серијалом.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања