Predavanje Danila Koprivice na temu „ Suočavanje sa prošlošću – Britanska Indija“ 04. maja na našem Jutjub kanalu

27/04/2020

U okviru programa Sa kulturom kod kuće, predavanje Danila Koprivice na temu „Suočavanje sa prošlošću – Britanska Indija“ možete pogledati 04. maja u 12 časova na našem Jutjub kanalu.

Četrdeset peta Zelena debata je sedma sesija serijala „Suočavanje sa prošlošću – iskustva demokratskih društava“. Posvećena je svedočanstvima iz istorije „imperije u kojoj sunce nikada ne zalazi“.

Ovo neće biti prva prilika da govorimo o britanskoj imperiji. Dosad smo je spominjali kao zemlju čija javnost je dala odlučujući doprinos prestanku terora nad stanovnicima Belgijskog Konga i kao zemlju čija je vojska donela slobodu okupiranoj Etiopiji u Drugom svetskom ratu. Ali, bavili smo se i posledicama društvenih i nukleranih eksperimenata u Australiji, čije žrtve su bili Aboridžini.

Ovaj put fokus je na tri istorijske priče iz perioda kolonijalne uprave na prostorima Britanske Indije. Vremenski locirane u dvadesetom veku, govore o mogućoj manipulaciji sa krizama gladi i njihovim milionskim žrtvama, o kabinetskom uspostavljanju državnih i etničkih granica koji je izazvao velike društvene potrese i o jednom nemilom događaju iz 1919. godine.

Posebnu pažnju posvetićemo masakru u Amritsaru (1919), čije su društvene posledice odlična ilustracija onoga što želimo reći celim serijalom.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja