Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање с прошлошћу: Досије Кмери“ 18. марта на Jутјуб каналу КЦНС

15/03/2021

Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање с прошлошћу: Досије Кмери“ можете погледати 18. марта у 18 часова на нашем Јутјуб каналу.

Педесет шеста Зелена дебата је седамнаеста сесија серијала „Суочавање с прошлошћу“. Посвећена је догађањима из недавне прошлости Камбоџе, земље која је била и остала изван посебног интересовања западне политичке перцепције.

Прича о идеолошком и хуманом сумраку кмерског народа који је од великог Кмерског царства дошао до Поља смрти Пола Пота, уско је повезана с претходном темом о Вијетнаму, јер се и овде појављују испреплетани интереси француске колонијалне управе, главних учесника Вијетнамског рата и великих сила које су се својски трудиле да хладноратовски период испуне тзв. заступничким ратовима.

Камбоџански геноцид који су починили Црвени Кмери од 1975. до 1979. године за време постојања државне творевине назване Демократска Кампућија, по многима је заправо „најчистији геноцид из периода Хладног рата“. Током овог аутогеноцида умрла је једна четвртина камбоџанске популације, тј. око 2 милиона људи страдалих од глади, прекомерног рада и тортуре.

Посебну пажњу посветићемо суочавању модерне камбоџанске државе и заједнице с прошлошћу Кампућије, али и држању великих сила које су очигледно биле неискрене и мотивисане искључиво властитим идеолошким и стратегијским циљевима.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања