Predavanje Danila Koprivice na temu „Suočavanje s prošlošću: DOSIJE HOLOKAUST“ na Jutjub kanalu KCNS

19/01/2021

Predavanje Danila Koprivice na temu „Suočavanje s prošlošću: DOSIJE HOLOKAUST“ možete pogledati (19. 01. 2021) na našem Jutjub kanalu.

Nastavak priče o Jevrejima posvećen je kratkom istorijskom pregledu jevrejskih migracija i pogroma.

Nakon pogroma u Carskoj Rusiji usledio je miran period u doba Lenjina koji je kratko trajao jer već tridesetih godina prošlog veka na vlast stupa Staljin koji će ih sve proterati na granicu sa Kinom.

U Srbiji je 1861. godine knez Milan Obrenović uveo antijevrejska ograničenja, za kojim je usledio povoljan period za jevrejsku zajednicu što će biti naglo prekinuto ratom i nemačkom okupacijom.

Holokaust koji je vršen tokom Drugog svetskog rata u počeo je kao genocid nad Jevrejima da bi ubrzo prerastao u sistematsko čišćenje od etničkih i društvenih grupa koje Nemci nisu smatrali čistom, arijevskom rasom. Tokom vlasti adolfa Hitlera nacizam je postao zvanična ideologija koju je pratio i rasizam i antisemitizam što je rezultiralo zakonom koji Jevreje lišava nemačkog dršavljanstva i učešća u javnom životu.

Tokom Nirnberškog procesa, suđenja istaknutim članovima političke, vojne i ekonomske elite nacističke Nemačke, pred sud je izvedeno 24 zločinca, dok su Hitler, Himler i Gebels izostali. Glavni i najteži slučaj među osuđenicima bio je Herman Gering, otac Gestapoa, komandant vazduhoplovstva i Hitlerov izabrani naslednik. Izvršio je samoubistvo cijanidom pred samo pogubljenje.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja