Predavanje Danila Koprivice na temu „Suočavanje s prošlošću; Dosije HIROŠIMA“ na Jutjub kanalu KCNS

17/05/2021

Predavanje Danila Koprivice na temu „Suočavanje s prošlošću; Dosije HIROŠIMA“ (17. 5. 2021) možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

Atomsko bombardovanje japanskih gradova Hirošime i Nagasakija dogodilo se 6. i 9. avgusta 1945. godine.  Američki bombarderi izbacili su uranijumske bombe ogromnih razornih moći, nazvane „Mališa“ i „Debeljko“. To je bio prvi put u istoriji da je nuklearno oružje upotrebljeno u ratu. Stradao je veliki broj ljudi, a mnogi od preživelih su kasnije umirali ili još uvek umiru od posledica bombardovanja, kao što su rak i leukemija.

Kritičari atomskog bombardovanja tvrde da je Japan pokušavao da počne pregovore o kapitulaciji, ali su ih Amerikanci ignorisali. Umesto toga, upotrebili su atomsko naoružanje, najviše da bi zastrašili buduće neprijatelje – Sovjetski Savez. Američki vojni generali Daglas Makartur i Dvajt Ajzenhauer bili su kritičari upotrebe atomskog oružja, kao i čuveni naučnik Albert Ajnštajn koji je najpre zastupao stav da atomsko naoružanje treba usavršiti pre nego što to nacisti učine, ali se predomislio i pokajao videvši pustoš i razaranja u Japanu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja