Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање с прошлошћу; Досије БУРИ“ 17. јуна на Jутјуб каналу КЦНС

14/06/2021

Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање с прошлошћу; Досије БУРИ “ можете погледати у четвртак 17. јуна у 18 часова на нашем Јутјуб каналу.

Педесет девета Зелена дебата је двадесета  сесија  серијала „Суочавање с прошлошћу“. Враћамо се одакле смо и кренули, у Африку. Предавање је посвећено данас мало познатом сукобу Британске империје и Бура или Африканера, како се данас чешће називају потомци европских  протестантских колониста.

Ово је прича о покушају холандских и немачких досељеника, али и француских Хугенота, да организују живот у самосталним републиканским државама на тлу данашње Јужноафричке Републике, али и прича о двоструким стандардима и скривеним намерама. Слободарског духа и традиције, Бури су основали републиканске државе које су почивале на огољеном робовласништву, за чије укидање су се залагали Британци и по цену рата. Али иза британских претњи ратом због робовласништва скривале су се њихове много лукративније намере  за преузимање новоотворених, изузетно богатих рудника дијаманата и злата.

Посебну пажњу посветићемо самом крају Другог бурско-британског рата (1899–1902) и примени британске тактике спаљене земље, као  и формирању  концентрационих логора, у којима је услед тоталне британске небриге смрт нашло око 28.000 бурских жена и деце и најмање  20.000 црнаца.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања