Predavanje Danila Koprivice na temu „Suočavanje s prošlošću: Bokserski ustanak“ na Jutjub kanalu KCNS

16/04/2021

Predavanje Danila Koprivice na temu „Suočavanje s prošlošću: Bokserski ustanak“ možete pogledati (16. 04. 2021) na našem Jutjub kanalu.

Pobuna koja je 1900. godine nastala u kineskom narodu naziva se Bokserski ustanak. Ovaj naziv je posledica neadekvatnog prevoda društvenog pokreta Društvo pravedne harmonije, tako da se paralelno koristi i naziv Ihetuanski ustanak.

Pobunjenici su bili Han Kinezi, koji su svoj gnev usmerili prema hrišćanskim misionarima i kineskim preobraćenicima u hrišćanstvo imajući za cilj proterivanje svih Evropljana, Japanaca i ostalih stranaca koji su došli u Kinu, a koje su Kinezi jednim imenom nazivali stranim đavolima ili fan guaj lou.  Vrhunac njihovog ekstremizma dogodio se u leto 1900. godine, juna meseca, kada su od carice zatražili da protera ili likvidira sve strance i preobraćenike u hrišćanstvo smatrajući ih direktnim krivcima za kinesko nacionalno poniženje i bedu običnog naroda.

U okviru bokserske organizacije (Organizacija Pravedne i harmonične pesnice) bili su prisutni razni pojedinci iz različitih društvenih krugova, bilo je i muškaraca i žena, čak i starije dece i starih osoba, kao i ratničke škole, udruženja i verske sekte. Formirana je u unutrašnjim delovima severne obalske provincije Šandong, dugo poznate po socijalnim nemirima, verskim sektama i borilačkim društvima.

Bokserski ustanak ubrzao je slom dinastije Ćing i reforme kineskog društva, ojačao mišljenje intelektualaca da je moguće suprotstavljanje zapadnim silama, ali je s druge strane i doprineo usvajanju nekih zapadnih ideja poput republikanstva i socijalizma.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja