Predavanje Danila Koprivice na temu „Suočavanje s prošlošću: Bokserski ustanak“ 16. aprila na Jutjub kanalu KCNS

12/04/2021

Predavanje Danila Koprivice na temu „Suočavanje s prošlošću: Bokserski ustanak“ možete pogledati 16. aprila u 18 časova na našem Jutjub kanalu.

Pedeset sedma Zelena debata je osamnaesta  sesija  serijala „Suočavanje s prošlošću“.  Posvećena je  događajima iz perioda novije političke istorije najmnogoljudnije svetske države.

Tačnije, govorićemo o ustanku koji je otpočeo 1898. godine kao finalni događaj  perioda otvorenog civilizacijskog, trgovinskog i vojnog konfrontiranja carske Kine i zapadnih zemalja predvođenih Velikom Britanijom. Događaj koji je izbio kao pravedan otpor kolonijalnim pritiscima ali koji je vođen nacionalnim ekstremizmom,  doveo je do potpune okupacije  Pekinga na samom početku dvadestog veka.

Posebnu pažnju posvetićemo suočavanju sa posledicama Bokserskog ustanka. Pričaćemo o tome šta su iz ovog sukoba naučili Kinezi, a šta zapadne zemlje. Da li je unitarnost današnje kineske države i uspostava potpune državne kontrole nad ključnim ekonomskim tokovima rezultat i tog iskustva? I da li je Zapad napokon shvatio da je vreme primene dvostrukih političkih standarda prošlo, barem kada je u pitanju svetski ekonomski džin?

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja