Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање с прошлошћу: Боксерски устанак“ 16. априла на Jутјуб каналу КЦНС

12/04/2021

Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање с прошлошћу: Боксерски устанак“ можете погледати 16. априла у 18 часова на нашем Јутјуб каналу.

Педесет седма Зелена дебата је осамнаеста  сесија  серијала „Суочавање с прошлошћу“.  Посвећена је  догађајима из периода новије политичке историје најмногољудније светске државе.

Тачније, говорићемо о устанку који је отпочео 1898. године као финални догађај  периода отвореног цивилизацијског, трговинског и војног конфронтирања царске Кине и западних земаља предвођених Великом Британијом. Догађај који је избио као праведан отпор колонијалним притисцима али који је вођен националним екстремизмом,  довео је до потпуне окупације  Пекинга на самом почетку двадестог века.

Посебну пажњу посветићемо суочавању са последицама Боксерског устанка. Причаћемо о томе шта су из овог сукоба научили Кинези, а шта западне земље. Да ли је унитарност данашње кинеске државе и успостава потпуне државне контроле над кључним економским токовима резултат и тог искуства? И да ли је Запад напокон схватио да је време примене двоструких политичких стандарда прошло, барем када је у питању светски економски џин?

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања