Predavanje Danila Koprivice na temu „Dosije SIRIJA“ 22. oktobra na Jutjub kanalu KCNS

18/10/2021

Predavanje Danila Koprivice na temu „Dosije SIRIJA možete pogledati 22. oktobra u 18 časova na našem Jutjub kanalu.

Ono što su TV slike iz Bejruta predstavljale za odrastanje generacije sedamdesetih, devedesetih je bila Bosna, a danas je to Sirija – direktan prenos trijumfa ljudske destrukcije i nasilja nad istorijom, prirodom i najnemoćnijim pripadnicima društva.

Koliko miliona duša treba da košta fikcija liberalne demokratije  da bi se postavilo jednostavno civilizacijsko pitanje – šta je važnije za budućnost Sirijaca: teško primenjiv zapadni ideal i ratni haos ili mir i evolucija zarobljenog političkog društva? Ali van svake dileme, sekularnog i multikonfensionalnog sirijskog društva,  sa zavidno visokim pravima žena, i do rata, društva relativnog ekonomskog blagostanja.

Ili možda svetu uopšte nije važno šta je za Sirijce životno važno? Jer je rat u Siriji više zastupnički nego građanski. Još manje je verski, kako neki žele da ga iskrivljeno prikažu. Mnogo pre je to rat za skromne energetske resurse negoli rat za prava žena i za slobodne izbore. Mnogo više to je rat protiv uticaja Irana i Rusije, nego rat za načela sekularnog društva i liberalne demokratije.

Krajnje je vreme  da i mi sebi  postavimo ova pitanja i da širom otvorimo oči i uši, da stavimo prst na čelo i shvatimo poruke i pouke koje nam rat za Damask donosi. Jer živimo u prostoru i u vremenu u kome se istorija često rimuje ali katkad i ponavlja.

Vreme je za šezdeset treću  Zelenu debata, novu sesiju  serijala „Dosije“.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja