Predavanje Danila Koprivice na temu „Dosije IRAN“ 10. novembra na Jutjub kanalu KCNS

05/11/2021

Predavanje Danila Koprivice na temu „Dosije IRAN možete pogledati 10. novembra u 18 časova na našem Jutjub kanalu.

Ko zna koliko milijardi barela iranske nafte je koštala zapadna glorifikacija šahove glamurozne kvazidemokratije, kada unapred znamo odgovor na jednostavna statistička pitanja: da li je bolje doživeti prosečnih 55 godina starosti, kako je to bilo u doba šahovog kvaziglamura ili poživeti 75 godina, kako je to danas? Da li je bolje imati 37% pismenih, kako je to bilo uoči revolucije ili gotovo 90% pismenih, kako je to danas, u doba mekane teokratije?

Upoznajemo se s velikom zemljom i njenom velikom istorijom, koju su od Velike igre pa sve do 1979. nemilice pohodili i pljačakali profiteri imperijalnih zemalja, nudeći svoje kulturne obrasce u zamenu za iransko crno zlato.

Pričamo o tri nesrećne sudbine, tri žene kontroverznog poslednjeg šaha Mohameda Reze Pahlavija, od kojih je jedna prezirala zemlju i njene ljude, iskazujući prezir svojim nesvakidašnjim javnim ponašanjem. Smatrajući sebe modernom i progresivnom, a ne dekadentnom, bila je u stalnom sukobu s iranskom tradicijom i narodnim očekivanjima. Pričamo i o ženama današnjeg Irana koje živeći po strogim društvenim normama čine 63% ukupnog broja mnogobrojnih studenata.

Ovo je priča o trećoj po značaju svetskoj revoluciji i priča o možda najznačajnijoj identitetskoj revoluciji dvadesetog veka. Iran je danas prva zemlja na svetu po razvoju pismenosti, a poslednja po konzumiranju alkohola i po njegovim mortalnim posledicama.

Nije pitanje imamo li šta naučiti na iranskom iskustvu, nego imamo li mudrosti i snage naučeno primeniti.

Vreme je za šezdeset četvrtu Zelenu debatu, novu sesiju serijala „Dosije“.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja