Предавање Данила Копривице „Досије КАТАРˮ на Јутјуб каналу КЦНС

17/11/2022

Предавање Данила Копривице на тему „Досије КАТАРˮ (17. 11.2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Уочи Светског првенства најбитније споредне ствари на свету, Копривица говори о земљи домаћину међународног спортског спектакла. Реч је о Катару, о земљи чија је површина 11.571 км2. О једној географски малој земљи и њеном великом  граду, у чијој регији живи готово 80% становника целе земље. Катар је земља у којој, према подацима из 2021. године, живи око 2,9 милиона становника од којих су већина странци, а правих Катараца има свега 10–12%. Они су исламске вероисповести, у највећем проценту, (Сунити) с изразито конзервативним али не и појавно агресивним религиозним друштвеним нормама. Катар је емират у којој влада апсолутна монархија породице Ал Тани безмало 200 година.

Нафта је откривена 1939. али њена ограничена експлоатација почиње од педесетих. Огромна налазишта гаса (13% светских резерви) откривена су 1971, а тек ће нова технологија гасног транспорта, примењена након 1990,  Катару донети богатство.

У наставку трибине, Копривица ће се бавити својим уобичајним сегментима анализе земље, о њеним политичким приликама или неприликама, о гастрономској сцени Катара, о женама чије лице туристи најчешће и не виде, као и навикама и обичајима становништва. Добродошли на 75. по реду Зелену дебату.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања