Предавање Данила Копривице „Досије ЂЕНОВА“ на Јутјуб каналу КЦНС

10/07/2023

Предавање Данила Копривице на тему „Досије ЂЕНОВА“ (10. 7. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

На почетку овомесечне трибине Копривица истиче да је потпуно неоправдано, историјски и географски, културолошки и гастрономски, запоставио једну од најдоминантнијих поморских држава свог времена. Време је за причу о једном фасцинантном граду из једне од најмањих регија Италије – Лигурији.

Прича о Ђенови је, како и сам аутор истиче, овај пут више представљена као туристички водич кроз прелепе крајеве Лигурије, прича о култури и традицији становништва које је домаћин највећих крузера и бродова данас. Копривица посебно указује на богату гастрономску понуду Ђенове која обилује пре свега тестенинама али и продуктима из мора. Врло разноврсну понуду туристи могу да пронађу на пијаци Mercato orientale која, како у већини градова Италије, па и шире, представља огледало националног идентитета. Управо на тој пијаци можете срести потомка чувеног Паганинија који у слободно време свира клавир на опште задовољство присутних купаца.

Ово је прича о прелепим крајевима, o Cinque Terre – пет села у италијанском приобаљу која, као део Унескове светске баштине, представљају најпосећенију туристичку дестинацију овог дела Италије. Копривица говори о божанственој архитектури језгра Старог града коју чине палате доступне, бар два дана у години, очима обичног туристе пошто се све налазе у приватном власништву или у власништву државе и великих корпорација.

Данило Копривица своје излагање завршава својим редовним цитатима а један од њих, можда најпримеренији данашњој теми јесте: Ништа се не дешава без прошлости.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања