Предавање Данила Копривице „Досије БРАЗИЛ“ на Јутјуб каналу КЦНС

18/01/2023

Предавање Данила Копривице на тему „Досије БРАЗИЛ“ (18. 1. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Нови циклус предавања Данило Копривица започиње сесијом из серијала Досије, који је овог пута посвећен Бразилу.

Савезна Република Бразил највећа је и најнасељенија држава Латинске и Јужне Америке, са више од двеста милиона становника. По величини територије коју заузима налази се на петом месту на свету. Бразил је највећа земља португалског говорног подручја. Главни град је Бразилија, а службени језик је португалски.

Име Бразил потиче од дрвета латинског назива caesalpinia echinata које је некада било распрострањено дуж бразилске обале. На португалском се ово дрво зове pau brasil, где реч brasil има значење „црвено као жеравица“. С обзиром на то да даје јаркоцрвену боју за тканине, било је веома цењено у круговима европске текстилне индустрије и један је од првих производа којим је трговано између Бразила и Европе.

Према речима Данила Копривице живописни Бразил представља јединство супротности, а примери који најбоље карактеришу ову земљу огледају се у следећим опозицијама: левица против деснице, сиромашни против богатих, Фламенго против Флуминенсеа, католичка црква и атеисти против евангелиста, Коринтијанс против Палмеираса, атеисти против богова…

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања