Предавање „Александар Карађорђевић – српски јунак и(ли) југословенски краљ” 26. марта на нашем Јутјуб каналу

24/03/2020

У оквиру програма Са културом код куће предавање историчара Милована Балабана на тему „Александар Карађорђевић – српски јунак и(ли) југословенски краљ”, можете погледати у четвртак, 26. марта, на нашем Јутјуб каналу.

На предавању ће бити речи о, по некима, најконтроверзнијој српској личности модерне историје. Краљ је одрастао на Цетињу у сенци престолонаследника Ђорђа. Такав статус је имао и када је породица после мајског преврата стигла у Београд. Но, стицај околности га је довео на место првог човека Србије.

Ипак вековна српска борба за уједињење српског националног корпуса га је водила у правцу стварања велике државе у којој би били и други јужнословенски народи. Први светски рат и глобална прекомпозиција моћи увеле су га у један процес стварања велике државе, који се умногоме показао штетним за Србе.

Колика је његова улога у том чину, да ли је могао да га избегне или на други начин да реализује, причаћемо на предавању. Исто тако говорићемо о особинама краља, његовом српском духовном и историјском корену, као и његовом односу према српској националној идеји и светосавко-православном духу.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања