Pred punom „Tribinom mladih“ profesor doktor Gavrilović održao predavanje o imperijama

14/10/2016

Pred punom „Tribinom mladih“ profesor doktor Darko Gavrilović održao je predavanje „Imperije“ u petak 14. oktobra. Mnogobrojna publika aktivno je učestvovala u diskusiji koja je bila posvećena definisanju moći svetskih sila i njihovom istorijskom razvoju.

Predavanje „Imperije“ imalo je za cilj upoznavanje zainteresovane javnosti sa značajem političkog, vojnog, ekonomskog i kulturnog značaja imperija kroz vekove. Profesor doktor Gavrilović objasnio je koje su to glavne karakteristike imperija, kako one nastaju i kako se razvijaju, odnosno koje države mogu da nose epitet „imperija“.

img_6139
Profesor doktor Darko Gavrilović

– Najklasičniji način nastanka imperije može se objasniti kao razlika u moći između centralne sile i ostalih pripadnika tog političkog poretka postaje tolika da se ne može premostiti fikcijom o postojanju jednakosti – rekao je prof. dr Gavrilović.

Nastanak i funkcionisanje imperija kroz istoriju, autor je objasnio na primerima Rimskog carstva, SSSR-a i Sjedinjenih Američkih Država.

-Imperije su države koje dominiraju svetom i imaju moć koju žele da očuvaju i prošire – objasnio je profesor doktor Gavrilović, dodavši da  imperija mora biti vojno jaka, tehnološki i kulturološki napredna, dominantna u svetu sporta i zabave.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=WKpTUrfZFt4[/youtube]

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja