Пред пуном „Трибином младих“ професор доктор Гавриловић одржао предавање о империјама

14/10/2016

Пред пуном „Трибином младих“ професор доктор Дарко Гавриловић одржао је предавање „Империје“ у петак 14. октобра. Многобројна публика активно је учествовала у дискусији која је била посвећена дефинисању моћи светских сила и њиховом историјском развоју.

Предавање „Империје“ имало је за циљ упознавање заинтересоване јавности са значајем политичког, војног, економског и културног значаја империја кроз векове. Професор доктор Гавриловић објаснио је које су то главне карактеристике империја, како оне настају и како се развијају, односно које државе могу да носе епитет „империја“.

img_6139
Професор доктор Дарко Гавриловић

– Најкласичнији начин настанка империје може се објаснити као разлика у моћи између централне силе и осталих припадника тог политичког поретка постаје толика да се не може премостити фикцијом о постојању једнакости – рекао је проф. др Гавриловић.

Настанак и функционисање империја кроз историју, аутор је објаснио на примерима Римског царства, СССР-а и Сједињених Америчких Држава.

-Империје су државе које доминирају светом и имају моћ коју желе да очувају и прошире – објаснио је професор доктор Гавриловић, додавши да  империја мора бити војно јака, технолошки и културолошки напредна, доминантна у свету спорта и забаве.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=WKpTUrfZFt4[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања