Пред пуном „Трибином младих“ одржана трибина „Србија у очима Рудолфа Арчибалда Рајса“ аутора Милована Балабана

17/01/2017

Пред пуном „Трибином младих“ одржана трибина „Србија у очима Рудолфа Арчибалда Рајса“ аутора Милована Балабана

Историчар Милован Балабан одржао је трибину под називом „Србија у очима Рудолфа Арчибалда Рајса“ 17. јануара на „Трибини младих“. У уводном делу предавања Балабан је присутнима најпре приближио личност  Рудолфа Арчибалда Рајса на веома занимљив начин:

„Да бисте некога схватили, морате га прво заволети“.

Тиме указује на истинску љубав Арчибалда Рајса према Србима и жељу да помогне овом народу. Ипак, да би то постигао морао их је најпре схватити, схватити њихову историју и менталитет самог народа.  Рајс је позван у Србију као неутралан извештач, на молбу Николе Пашића. Међутим, остати индиферентан на ситуацију коју је затекао, било је веома тешко. У време када долази на ове просторе Рајс је већ светски славан научни фотограф, криминолог и извештач са места злочина. Европа је у то време била отрована  таквом пропагандом у којој су Срби представљени као нецивилизован, готово дивљи народ.

Жеља за слободом, слободарски и демократски дух војника и обичног света јесте оно што је Рајс увидео као главну врлину српског  народа. Његово схватање ове нације првенствено се темељи на разумевању духовно-историјске вертикале народа. Ово најпре важи за чврсту повезаност Срба са својим прецима и историјом.

Арчибалд Рајс поседовао је изванредну радну етику за прикупљање доказа, коју је усмерио на документовање и објављивање истих. С друге стране, Срби као народ немају таленат за такву врсту прецизности, истакао је Балабан. 800 чланака, 100 000 фотографија и две књиге стоје иза овог посвећеног форензичара. Жестоким ударом на интелигенцију, покушао је да спречи креирање омладине које ће прихватити друштвене стереотипе базиране на инстант задовољствима.

Човек који је читав свој живот поклонио Србима приступајући им без предрасуда, човек који је учинио више од читавог српског естаблишмента тог доба, који је жртвовао професорску каријеру на универзитету у Лозани, ипак  на крају наилази на осуду одређених политичара. Због партијских анимозитета прозван је агентом Централних сила и бива оптужен како би се компромитовала влада Николе Пашића.

Историчар Балабан завршио је ово садржајно предавање констатацијом да је Рајса занимала искључиво слобода и милост Срба, чојство и јунаштво и да ће време тек показати величину човека светског гласа,  а остаће питање да ли смо га као таквог заслужили.

„Ако је ико волео Србе, онда је то био Рудолф Арчибалд Рајс“.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања