Pred punom “Tribinom mladih” održana promocija knjige Ratka Dmitrovića “Krst na križu”

19/10/2016

Promocija knjige Ratka Dmitrovića “Krst na križu” održana je u Klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada u sredu 19. oktobra. Promociji izuzetnog dela, koje je trenutno jedno od najčitanijih u Srbiji, prisustvovali su predstavnici SPC, veliki broj novinara i građani Novog Sada. Knjiga predstavlja jedinstveno izdanje u savremenoj srpskoj publicistici koje sadrži priloge za bolje razumevanje srpsko – hrvatskih odnosa. Na promociji su pored autora Ratka Dmitrovića govorili i književnik Pero Zubac, filozof i književnik dr Nebojša Kuzmanović, urednik Izdavačke delatnosti Kompanije „Novosti“ Milomir Kragović i glumac Miodrag Petrović.

img_8879

Delove iz knjige i tekst „Zapis Antuna Radića“ čitao je glumac Miodrag Petrović, a potom će se obratio gospodin Milomir Kragović.

– Između ovih korica nalazi se kompletan autorski presek i ko god hoće da analizira Ratka Dmitrovića mora da prizna je on jedini novinar sa ovih prostora koji se dosledno bavi temom koju smo mi nazvali “prilozi za bolje razumevanje srpsko-hrvatskih odnosa” – rekao je Kragović, dodavši da je knjiga antologijsko delo koje je izazvalo veliku čitalačku pažnju.

Filozof i književnik dr Nebojša Kuzmanović delo Ratka Dmitrovića nazvao je “istinolika priča koja traje decenijama”.

-Retorika naslova Dmitrovićeve knjige je impresivna, ne pamtim da sam jednostavniji, a jezgrovitiji naslov knjige bilo kada video ili pročitao. Rekao bih da naslov “Krst na križu” ima istu snagu kao i svih 500 stranica ovog dela. Kulturom sećanja koja je pretočena u ovu knjigu, Dmitrović pobeđuje neminovnost zaborava – istakao je dr Kuzmanović, dodavši da je knjiga neporecivi dokaz zla, a njen autor je privilegovan da svedoči u odbranu svog naroda.

Pero Zubac istakao je da je “Krst na križu” svedočanstvo doslednosti Ratka Dmitrovića.

-Ako jedna publicistička knjiga ima predgovor Vasilija Krestića, a pogovor Milovana Vitezovića to je dovoljan podatak o njenoj vrednosti. “Krst na križu” je izuzetno štivo u vremenu optužbi, kontraoptužbi i nesuglasica – rekao je Zubac i dodao da će čitaoci u knjizi pronaći mnogo bitnih podataka, analiza i objašnjenja.

img_8840
Autor knjige “Krst na križu” – Ratko Dmitrović

Na kraju se prisutnima obratio i autor Ratko Dmitrović, objašnjavajući zašto se bavi ovom tematikom.

-Svi me pitaju šta je mene odredilo da se bavim ovom temom, a kao pripadnik stare škole novinara naučen sam da svakog dana učim nešto novo. Predstava “Golubnjača” i roman “Nož” otvorili su temu koja je drugo bila zakopana u državi u kojoj Srbi nisu smeli da spominju svoje žrtve – rekao je Ratko Dmitrović.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1DXlZ3zeBEI[/youtube]

Foto: Milica Stojanac

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja