Пред пуном „Трибином младих“ одржана промоција књиге Ратка Дмитровића „Крст на крижу“

19/10/2016

Промоција књиге Ратка Дмитровића „Крст на крижу“ одржана је у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада у среду 19. октобра. Промоцији изузетног дела, које је тренутно једно од најчитанијих у Србији, присуствовали су представници СПЦ, велики број новинара и грађани Новог Сада. Књига представља јединствено издање у савременој српској публицистици које садржи прилоге за боље разумевање српско – хрватских односа. На промоцији су поред аутора Ратка Дмитровића говорили и књижевник Перо Зубац, филозоф и књижевник др Небојшa Kузмановић, уредник Издавачке делатности Компаније „Новости“ Миломир Краговић и глумац Миодраг Петровић.

img_8879

Делове из књиге и текст „Запис Антуна Радића“ читао је глумац Миодраг Петровић, а потом ће се обратио господин Миломир Краговић.

– Између ових корица налази се комплетан ауторски пресек и ко год хоће да анализира Ратка Дмитровића мора да призна је он једини новинар са ових простора који се доследно бави темом коју смо ми назвали „прилози за боље разумевање српско-хрватских односа“ – рекао је Краговић, додавши да је књига антологијско дело које је изазвало велику читалачку пажњу.

Филозоф и књижевник др Небојша Кузмановић дело Ратка Дмитровића назвао је „истинолика прича која траје деценијама“.

-Реторика наслова Дмитровићеве књиге је импресивна, не памтим да сам једноставнији, а језгровитији наслов књиге било када видео или прочитао. Рекао бих да наслов „Крст на крижу“ има исту снагу као и свих 500 страница овог дела. Културом сећања која је преточена у ову књигу, Дмитровић побеђује неминовност заборава – истакао је др Кузмановић, додавши да је књига непорециви доказ зла, а њен аутор је привилегован да сведочи у одбрану свог народа.

Перо Зубац истакао је да је „Крст на крижу“ сведочанство доследности Ратка Дмитровића.

-Ако једна публицистичка књига има предговор Василија Крестића, а поговор Милована Витезовића то је довољан податак о њеној вредности. „Крст на крижу“ је изузетно штиво у времену оптужби, контраоптужби и несугласица – рекао је Зубац и додао да ће читаоци у књизи пронаћи много битних података, анализа и објашњења.

img_8840
Аутор књиге „Крст на крижу“ – Ратко Дмитровић

На крају се присутнима обратио и аутор Ратко Дмитровић, објашњавајући зашто се бави овом тематиком.

-Сви ме питају шта је мене одредило да се бавим овом темом, а као припадник старе школе новинара научен сам да сваког дана учим нешто ново. Представа „Голубњача“ и роман „Нож“ отворили су тему која је друго била закопана у држави у којој Срби нису смели да спомињу своје жртве – рекао је Ратко Дмитровић.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1DXlZ3zeBEI[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања