Pred punom „Tribinom mladih“ Milovan Balaban održao predavanje „Tajna vekovnog srpskog stradanja“

07/10/2016

Tribina „Tajna vekovnog srpskog stradanja“ održana je u petak 7. oktobra na „Tribini mladih“. Autor i predavač bio je Milovan Balaban, istoričar i analitičar.

Tema predavanja bila je stradanje čoveka, užih zajednica koje on stvara i na kraju stradanje samih naroda. Akcenat je bio na uzrocima stradanja, zašto ono postoji, da li ga je moguće izbeći i koliko je smisleno.

img_5430
Milovan Balaban, istoričar i analitičar

-Ovakva predavanja često su jednostrana i ne nude rešenja za istorijsku tragediju koja je zadesila naš narod. Stradanje je tipično za sve narode ali ja sam se najviše bavio stradanjima srpskog naroda i to je ono što najbolje poznajem – objasnio je Balaban.

Drugi deo predavanja bio je posvećen srpskom narodu i njegovom istorijskom hodu na kom se susretao sa stradanjima kao retko koji narod u istoriji. Takođe, autor je govorio o smislenom stradanju Srba ali i onom koje je prouzrokovano lošim procenama njegovih vođa i elite i samim moralnim padom običnog sveta, što je sve zajedno neretko proizvodilo hod po stranputicama čitave nacije.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja