Praštajmo, kako bismo voleli

26/02/2014

Koliko je praštanje bitno u našim životima? Da li uz pomoć praštanja možemo da stvorimo sebi mir? Posetiocima novosadskog Kulturnog centra, u klubu “Tribina mladih”, o praštanju i njegovoj funkciji govorio je psiholog Aleksandar Šibul.

Praštanje je važan emocionalni proces, i ono nam pomaže da se oslobodimo teških emocija koje nam u većini slučajeva otežavaju život. Prema rečima Aleksandra Šibula, praštanje nam omogućava da, osim toga što pomažemo drugima, u velikoj meri pomognemo i sebi.

-Kako bi potpuno razumeli koliko je važno da praštate, pre svega morate da znate na koji način funkcioniše ljudski mozak. Sa psihološke tačke gledišta, vrlo je važno da praštamo, jer tako svoj emotivni deo bića oslobađamo od negativnih emocija i pronalazimo mir – rekao je Šibul, naglasivši da nepraštanjem možemo da proizvedemo niz problema koji mogu da nas prate čitav život.

Da je praštanje bitno i da utiče na naše živote pokazuju i svetska istraživanja. Ona su dokazala da nepraštanje roditelja, njihovoj deci može stvoriti mnoge emocionalne poteškoće u odrastanju i sazrevanju. Kako je objasnio Šibul, za decu je od izuzetne važnosti da prihvate praštanje kao nešto dobro i korisno.

– Najveći i najčešći porodični problemi nastaju uglavnom usled slabe komunikacije unutar te zajednice. U većini slučajeva do konflikta između roditelja i dece dolazi zbog toga što ne razgovaraju otvoreno o postojećim problemima, i ne praštaju jedni drugima – rekao je Šibul i na fotografijama pokazao posetiocima kako izgleda ljudski mozak kada je biće emotivno rasterećeno.

Osim toga što se uz pomoć praštanja oslobađamo gneva koji svaki čovek nosi u sebi, takođe možemo i bolje da razumemo svet oko sebe. Praštanjem direktno utičemo na kvalitet naših života i činimo sebe sposobnim da volimo, zaključio je Šibul.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja