Праштајмо, како бисмо волели

26/02/2014

Колико је праштање битно у нашим животима? Да ли уз помоћ праштања можемо да створимо себи мир? Посетиоцима новосадског Културног центра, у клубу „Трибина младих“, о праштању и његовој функцији говорио је психолог Александар Шибул.

Праштање је важан емоционални процес, и оно нам помаже да се ослободимо тешких емоција које нам у већини случајева отежавају живот. Према речима Александра Шибула, праштање нам омогућава да, осим тога што помажемо другима, у великој мери помогнемо и себи.

-Како би потпуно разумели колико је важно да праштате, пре свега морате да знате на који начин функционише људски мозак. Са психолошке тачке гледишта, врло је важно да праштамо, јер тако свој емотивни део бића ослобађамо од негативних емоција и проналазимо мир – рекао је Шибул, нагласивши да непраштањем можемо да произведемо низ проблема који могу да нас прате читав живот.

Да је праштање битно и да утиче на наше животе показују и светска истраживања. Она су доказала да непраштање родитеља, њиховој деци може створити многе емоционалне потешкоће у одрастању и сазревању. Како је објаснио Шибул, за децу је од изузетне важности да прихвате праштање као нешто добро и корисно.

– Највећи и најчешћи породични проблеми настају углавном услед слабе комуникације унутар те заједнице. У већини случајева до конфликта између родитеља и деце долази због тога што не разговарају отворено о постојећим проблемима, и не праштају једни другима – рекао је Шибул и на фотографијама показао посетиоцима како изгледа људски мозак када је биће емотивно растерећено.

Осим тога што се уз помоћ праштања ослобађамо гнева који сваки човек носи у себи, такође можемо и боље да разумемо свет око себе. Праштањем директно утичемо на квалитет наших живота и чинимо себе способним да волимо, закључио је Шибул.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања