Поуке из пропасти Византије из угла архимандрита Тихона Шевкунова

27/11/2018

  Tрибина „Пропаст Византије из угла архимандрита Тихона Шевкунова“ одржана је у уторак, 27. новембра, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Милован Балабан, историчар.

За Тихона Шевкунова, који је као архимандрит недавно изабран за владику, јавност у Србији је чула и пре него што је 2011. године изашла његова књига Несвети а свети и друге приче која је преведена на десетак језика и доживела је светску  популарност.

Реч је о човеку за кога се прича да је близак Путину. Српска јавност сазнала је за њега 2008. године посредством  филма Пропаст империја – Византијска лекција. Православни поглед на узроке напретка и пропасти Византијске, односно Ромејске империје Источног римског царства, изазвао је велико интересовање код нас. Заинтригирао је и црквене и интелектуалне кругове.

Престоница Византије био је Константинопољ, а византијски цареви су владали као директни наследници римских царева. Златним добом Византије сматра се време од 867. до 1056. године, када је владала македонска династија.

– Империја је почивала на неколико стубова, а први и најснажнији био је православни стуб, дакле, ортодоксно хришћанство. Из тог стуба, из тог духа, морала и етике, произилазио је однос према држави, економији, народу и према спољним пријатељима и непријатељима – казао је Балабан.

 Публика је имала прилику да погледа део филма Пропаст империја – Византијска лекција. Гледајући филм, лако се препознају узроци пропасти Ромејског царства. Балабан сматра да се филм не може сматрати антизападним – он само тежи да прикаже западну цивилизацију онаквом каква јесте, или онаквом како је перцепирана из аутентичног руског угла.

Квалификација Запада назире се кроз поруку „Будимо опрезни – Запад није онакав какав се представља“. Најбитнија порука филма јесте да је до пораза и до катастрофа долазило када је почело напуштање вековних животних искустава која извор имају у православној традицији, баш као што је случај са Византијом.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања